OZAN ÜNAL
"BİR VAR-LIK BİR YOK-LUK"
Heykel Sergisi
Ortaköy Kethüda Hamamı
25 Nisan - 10 Mayıs 2019

Galeri Selvin 1984 yılından bugüne uzanan 35 yıllık serüvenini sanat etkinlikleriyle kutluyor.

Kuruluş amaçlarını ve hedeflerini sanatı tüm dallarıyla (resim, heykel, özgün baskı, seramik) tanıtmak ve yaygınlaştırmak olarak belirledi. O günden bu güne bu hedeflerin belirlediği yolda, değişen tüm ekonomik, siyasal ve toplumsal hareketliliğe rağmen sanat adına özveri ile çalışmalarına Ankara'dan sonra İstanbul'da Arnavutköy'de açtığı iki galeri ile devam ettiriyor.

Bu hedeflenen amaçların bilinciyle Galeri Selvin, geçen yıllara rağmen ilk günlerin heyecanını sanatçıyla ve sanatseverle paylaşıp, aralıksız sanatı soluyarak ayakta durmayı başardı.

Kurulduğu günden bu yana Türkiye’den ve dünyadan sayısız sanatçının kişisel sergisine yer veren, pek çok genç sanatçının kariyerinde önemli bir yeri olan, klasik ve çağdaş sanatın ve özellikle heykelin önde gelen mekânı olarak kabul edilen galeri, çeşitli konseptler altında gerçekleştirdiği sergiler ve katıldığı yurtdışı fuarları ile Türkiye’nin sanat belleğinde çok özel bir yer kaplıyor. 

Günümüzde sanatın alışılmış olan galeriler, müzeler, kurumlar gibi mekanlardan çıkarak farklı buluşma noktalarına doğru açıldığını görüyoruz.

35 yıldır ara vermeden Türkiye sanat tarihinin yol haritasında önemli bir durak olan Galeri Selvin 35. kuruluş yıl dönümü sanat etkinlikleri vesilesiyle ilki Ortaköy Kethüda Hamamı'nda gerçekleşecek olan Ozan Ünal'ın "BİR VAR-LIK BİR YOK-LUK" isimli heykel sergisi ile başlamaktadır.

Galeri dışı etkinliklerle izleyicileri sanatla farklı ortamlarda buluşturarak alternatif mekanlarda etkinlikler, sergiler ve konuşmalar gerçekleştirerek projeler üretmeye 35. yılımızda da devam ediyoruz.

OZAN ÜNAL

Ozan Ünal, 1974 yılında İzmir’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de aldıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Grafik Bölümü'ne girdi. Bu bölümü yarıda bırakarak aynı fakültenin Moda ve Aksesuar bölümüne geçti. Eğitimi sırasında Beymen Academia Tasarım Yarışması, Deri Günleri Tasarım Yarışması gibi tasarım yarışmalarında ödüller aldı. Merkezi Danimarka’daki SAGA International Design Center Young Designer Seminar’da Türkiye’yi temsil etti. 2000 yılında “Sınırlandırılmış Hayalgücü-Tasarımcı Bakış Açısı” teziyle mezun oldu. 2001 yılında İzmir Karşıyaka’da Atölye Pi Tasarım ve Sanat Atölyesi’ni kurdu.

İstanbul ve İzmir'de kişisel sergiler açtı. Art NewYork, Art Miami gibi uluslararası fuarlarda eserleri sergilendi.

Halen İzmir de kendi atölyesinde ağırlıklı olarak heykel  olmak üzere çeşitli disiplinlerde sanatsal çalışmalarına devam etmektedir.

"BİR VAR-LIK BİR YOK-LUK" Sergisi hakkında;

Ozan Ünal "Bir Var-lık Bir Yok-luk" sergisi ile; yüceltilmiş; evrenin merkezine konumlandırılmış ama gözünün önündekini wikipedik bilgiyle yorumlamaya çalışan "tanrı-insan" ın içine; küçük ama mide bulandırıcı bir kuşku düşürüyor. O'na "post"larından değil "ayna"sının arkasından bakıyor.

"BİR VAR-LIK BİR YOK-LUK" kabuğunu; küresel sermayenin pazar ekonomisi adına sınırlarını yeniden düzenlediği ülkelerde; halkları (müşterileri) istiflediği demir / çelik, beton kafeslerden alıyor. İçini; bilgilendikçe cahilleşen,iletiştikçe yabanileşen yeni olimpos'ta; ömrünü varoluş bunaltısıyla geçirmiş "tutunamayanlar"ın, "yerini yadırgayanlar"ın hikayeleriyle dolduruyor.

Ortaköy Kethüda Hamımının hikayesi;

Beşiktaş’ın bir elin parmaklarını geçmeyen 16. yüzyıl yapıları arasında öne çıkan Kethüda Hamamı, Vezir Kara Ahmet Paşa’nın kâhyası Hüsrev Kethüda tarafından yaptırıldı. Halk arasında Ortaköy Hamamı olarak bilinir. Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, Sinan Paşa Cami ve Yahya Efendi Türbesi’yle birlikte Beşiktaş’ta Mimar Sinan’ın tasarladığı dört eserden biri olma özelliğini taşır. 1980’lerin ilk yarısına kadar özgün işleviyle kullanıldı. 2000’li yılların ortalarından itibaren restoran, gece kulübü ve tasarım ofisi olarak kullanıldı. Şimdi ise çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.