SEVİM ARSLAN
DOKUMA SERGİSİ

Sevim Arslan, 1987 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun oldu. 1990 Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yüksek Lisansını tamamladı. 1996 Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Sanatta Yeterlik aldı. 2013 Yardımcı Doçent unvanı aldı. Halen Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesinde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Türk Halı Sanatı ve Avrupa Tapestry dokumaları alanında araştırmaları ve yayınları bulunmaktadır. Dokuma, Resim ve Özgün Baskı resim alanında Uluslararası ödülleri bulunan sanatçı ulusal ve uluslararası pek çok kişisel, karma sergi ve Bienallere katılmıştır.

2000 İstanbul Exlibris Akademisi Derneği tarafından düzenlenen " Exlibris İstanbul 2000" konulu yarışması birincilik ödülü, 2000 2. Concorso Internazionale Ex-libris Lomazzo (como) 2000 İtalya mansiyon, 2000 1-st Internatıonal Exhıbıtıon of Mınıature art Czestochowa 2000 Polonya, mansiyon, 2001 İstanbul Exlibris Akademisi Derneği tarafından düzenlenen Nazım Hikmet konulu yarışması Kültür Bakanlığı teşvik ödülü, 2003 TRT II. Resim ve Seramik yarışması birincilik ödülü, The Fine Arts International Contest 2008” Antonio Gualda Composer”, Granada , İspanya, Honorary Mention ve 2011"Bienal İzmir" 1. Uluslararası İzmir Sanat Bienali, İzmir, 2011 ödüllerine sahiptir.

“Dokuma” Sergisi hakkında sanatçımız Sevim Arslan'ın yazısı;

Binlerce yıllık gelenekten gelen dokuma tekniklerinin görsel farklılıkları ve estetik yapısı bir sanat yapıtının oluşması için fazlasıyla yeterli ögeleri elde etmemize olanak sağlıyor. Temel dokuma prensiplerini estetik yapı elemanı olarak ele alırken, ipliklerden bir palette boya karıştırırcasına elde ettiğim renklerle Dokuma Resim dilini oluşturuyorum ve bir yandan da estetik olanla pratik olan arasında kurulan karşıtlıklığı işaret ediyorum.

Soyut ve somutun iç içe kullanıldığı bir anlatım biçimi seçtim, yalın ve özgün bir tavrı dokumanın peşindeyim. Geleneksel motiflerden seçtiğim ayrıntılardan örülerek oluşan “mühür”lerle yüzeyde oynanan oyunlar geleneksel yapının hem dışına çıkıyor hem içinde kalıyor.

Dokuma eylemi bir süreçtir aslında, burada dokuyarak oluşan en yalın haliyle zamandır bir yanıyla…

Sevim Arslan

"Dokuma" Sergisi hakkında Esra Aliçavuşoğlu'nun yazısı;

Sevim Arslan uzun bir süredir, geleneksel olanın çağdaş bir dille nasıl yeniden yorumlanabileceği üzerine düşünüyor, üretiyor. Dokuma sanatının binlerce yıldır ilmek ilmek oluşturulan serüveninde, güncel bir yorumla, yeni elemanlar, motifler, malzemelerle işbirliği yaparak gelenekle diyaloga giriyor. Geçmişin sözcükleriyle yeni cümleler kuruyor; izleyicinin kültürel belleğinde yer etmiş kimi sembolleri, biçimleri ve görsel kültürü tekrar biçimlendiriyor, yeniden canlandırılmasına aracılık ediyor. Yalınlık, Sevim Arslan’ın işlerinin en dikkat çekici tarafı olmakla birlikte gerek "mühür"lerle oluşturduğu düzenlemeler ve figür kullandığı gravürlerinde gerekse soyutlamalarla ördüğü dokumalarında bu yalın estetik arayışın izleri sürülebiliyor. Yalın, kendinden başka hiç bir anlamı imlemeyen sözcüklerle dokumalarına ve işlerine yaşam soluğu üflüyor.

Esra Aliçavuşoğlu

7 - 24 Haziran tarihleri arasında Sevim Arslan'ın eserlerinden oluşan dokuma sergisini Galeri Selvin 2’de görebilirsiniz.